VY-MŇOUK
Básnička kulíškům: Písmenka v polštáři

úterý 29. ledna 2013

Trable s drabble?

Zarete  mě požádala, abych jí poradila jaká jsou přesná pravidla u drabble. A já jsem si řekla, proč veřejně neukázat, že s drabble vůbec nejsou trable? Napřed vás tedy zahrnu teorií, pak vám dám pravidla, nějakou tu radu a nakonec vám zadám slova, abyste si to mohli vyzkoušet. (Odkazy na vaše drabble potom někde zveřejním (o; )
Trocha teorie
Drabble je sice označováno jako slohový útvar, ale jako slohovou práci vám ho určitě nikde nezadají. Jde vlastně o určitou formu "vypravování" (někdy dynamického líčení) a slouží především k rozepsání (podobně jako myšlenkové mapy atd.). Tvoří se na zadání několika slov, zpravidla podstatných jmen. Existují tři typy drabble, lišící se počtem zadaných slov a délkou.
Drabble- zadaných 5 slov, délka 100 slov (tolerance do 10 slov)
Double drabble- zadaných 10 slov, délka 200 slov (tolerance stejná)
Tripple drabble- zadaných 15 slov, délka 300 slov (tolerance stále stejná)

Pravidla
Jak už vyplývá z teorie, vaším úkolem je na zadání 5, 10 či 15 slov napsat krátký příběh o 100, 200 či 300 slovech. Co je dále důležité:
  • Zadaná slova můžete použít v příběhu v jakémkoliv pořadí.
  • Můžete užít jakýkoliv tvar podstatného jména, v jednotném i množném čísle, v libovolném pádu, ale NESMÍTE místo nich užít slova příbuzná ani zdrobněliny. (Tedy pokud máte zadáno slovo kočka, můžete napsat "Promenovali se po náměstí elegantně jako kočky." Ale žádné "Promenovali se kočičí chůzí.")
  • V příběhu musíte použít všechna slova.
Nějaká ta rada
  • Drabble by mělo zaujmout dějem a mít rychlý spád. Na rozepisování se o tom, že "měla dlouhé vlasy, vlnící se kolem hlavy jako mořské vlny, které se volně a nespoutaně rozbíhají po vodě", vážně není prostor. ;)
  • Protože je příběh drabblátka tak krátký, je dobré napínat čtenáře až do posledního slůvka, tedy umístit pointu na konec.
Procvičení
Už všechno víme a můžeme se dát do psaní. Zadám slova, jak na drabble, tak double a tripple. Svá drabblátka zveřejňujte na blogu nebo mi ho pošlete na aimiri.siule@gmail.com. Zveřejním je. Za každý příspěvek budu ráda!
Drabble: symfonie, páska, krajka, silueta, parfém
Double d.: symfonie, páska, krajka, silueta, parfém, dech, víno, sako, valčík, podpatek
Tripple d.: symfonie, páska, krajka, silueta, parfém, dech, víno, sako, valčík, podpatek, rukavice, srdce, náhrdelník, verš, víla

Vaše
Aimiri (Mňouk).

1 komentář:

  1. děkuju moc za podrobný návod a taky za zadání ;) snad mi to už půjde samo :D
    jen jsem myslela, že může být na drabble zadána i jen 3 slova, aspoň jsem to u pár lidí tak viděla.. co je na tom pravdy? :)

    OdpovědětVymazat